№ 1 в югозападна България химическо чистене
тел.: 0888 861 257
BG | EN

Съвети на химическо чистене РОСА

Основни правила при пране, които ще удължат живота на дрехите Ви:

Подготовка за пране:

Изпразнете всички джобове на дрехата.

Изтупайте дрехата.

Затворете всички ципове(с изключение на циповете на джобовете), за да предпазите дрехата от повреждане при въртенето на барабана. Същото се отнася и за всички копчета и закопчалки.

Обрърнете я на опъки преди поставяне в пералнята. Така лицевата й част се предпазва от повреда по време на пране.

Чорапите не трябва да са на кълбо.

Ръкавите и крачолите трябва да са развити.

Деликатното бельо е най-добре да поставите в торбичка за деликатно пране, за да се предпази от повреда.

Разделете прането на бяло и цветно.

Отделете тъмно наситените или черните дрехи от по-светлите цветни, тъй като те пускат при пране и могат да оцветят по-светлите цветове.

Разделете дрехите според материята им. Перете според вида на тъканта – лен, коприна, вълна, памук, отговаряща на съответната програма.

Проверете етикетите на дрехите за да се уверите, че са подходящи за избраната програма.

Разделете силно замърсените дрехи от слабо замърсените.

Не претъпквайте пералната машина.

Внимавайте с предозирането с перилен препатат и омекотител. Винаги се съобразявайте със степеннта на замърсяванв на дрехите и материята им:

Изберете температурата за пране според материята и степента на замърсяване. Следете и препоръките от етикетите на дрехите.
 
Центрофугирането зависи от програмата, която сте избрали. Не използвайте центрофуга при пране на деликатни материи.
 
Ниската температура на пране ще запази цветовете на дрехите искрящи, а нишките на тъканите в идеална форма за по-дълго време.
 
При пране на по-ниска температура ще намалите сметката за електричество и ще допринесете в грижата за околната среда.
 
Не оставяйте влажно пране в пералната машина или в коша за пране. Това може да стане причина за поява на петна от влага, гънки и набръчкване.
 
Сушене:
 
Всички сушилни функционират като въртят и обдухват дрехите с горещ въздух.
 
Сушилните не само спестяват време (защото не простирате), но също така придават на тъканите мекота.
 
Винаги проверявайте символите върху етикета на дрехата. Те ви дават информация дали дрехата е подходяща за сушилна машина. Не използвайте сушилня за деликатните материи!
 
Сушене на големи количества пране не се препоръчва, тъй като то се мачка и остава 
нервномерно изсушено.
 
Не се препоръчва сушене на фино пране (вълнени и копринени дрехи) те могат да се свият и да изгубят формата си. 
 
При сушене на синтетични материи (като пердетa), наилонови чоропогащи, дрехи с метални или гумени аксесоари , винаги избирайте ниски температури. 
 
Слагайте финото пране в торбичка когато го сушите с други дрехи. 
 
Пране на бебешки дрехи:
 
Прането на бебешки дрехи при 30 градуса на водата не е пране. Тази температура е благоприятна за стафилококовите бактерии, които остават в прането. При температура от 60 градуса, броят на оцелелите бактерии намалява между десет и сто пъти, но не всички бактерии изчезват.
 
При избора на перилен препарат е важно да четете етикетите и да предпочитате бебешки препарати без фосфати и без омекотители.
 
Перете бебешките дрехи отделно от дрехите на останалите членове на семейството.
Използвайте най-дългата програма и най-високата възможна температура, която предоставя пералната ви машина.
 
Избягвайте материи или цветове, чиито производители препоръчват да се перат при ниски температури. Имайте предвид, че минималната температура за пране на бебешки дрехи е 60 градуса.
 
За бебешките дрешки е най-добре да използвате сушилня. В никакъв случай не прибирайте влажни и недостатъчно сухи дрешките на бебето. Влагата е благоприятна за развитието на бактерии.
 
Гладенето на бебешки дрешки убива акарите. Гладете с пара, но не прибирайте веднага бебешките дрешки, а ги изчакайте да изсъхнат.
 
За по-лесно пране, поставяйте чорапчетата, терлиците и други дребни елементи от бебешкото облекло в отделна торба, за да можете да ги вадите по-лесно от пералнята. Друго предимство на това действие е, че намалява вероятността някоя бебешка дрешка да бъде всмукана и да задръсти маркучите на пералнята.
 
Химическо чистене:
 
Подложете замърсената дреха колкото е възможно по-скоро на химическо чистене. Петната оставени нетретирани дълго време могат да останат трайно или дори да повредят материята.
 
Ако по Вашите дрехи има петна, особено ако са с неясен произход, не се опитвайте да ги отстраните на ръка. Много от тях при контакт с водата се фиксират и след това може и да не е възможно да бъдат почистени. Затова най-напред трябва да се третират по химически начин.
 
Ако Ви е известен произхода на петната уведомете специалистът в ателието за химическо чистене, така ще улесните работата по неговото премахване.
 
Никога не премахвайте етикетите с инструкции от Вашите дрехи или поне ги запазете, за да знаем как да ги третираме.
 
При необходимост отстранете копчета, апликации и други аксесоари, които са лепени или са разтворими в перхлоретилен - това ще определи специалистът в ателието. Ако не бъдат отстранени, фирмата не носи отговорност за качеството на услугата.
 
Почистете зимните си дрехи преди да ги приберете. Химическата обработка Ви гарантира и предпазването им от молци.
 
Не се опитвайте да перете сака, връхни дрехи и др., защото има опасност да се свият или деформират. За всичко, което се съмнявате, че може да се повреди с пране (покривки, калъфи, шалтета) ползвайте химическо чистене, разбира се стига да сте се убедили от 
етикета, че производителя го позволява.
 
Внимавайте с велурените дрехи, петната от вода не могат да се отстранят.